2017-08/100-0015

Diktemeting

Bij de al wat oudere stalen vaartuigen kan de afname van de staaldikte van het casco een rol gaan spelen. In dat geval is een diktemeting gewenst. Selles & van Dijk Experts kan door middel van ultrasone meting de dikte van de staalplaten vaststellen. Wij beschikken hiervoor over een gecertificeerde en periodiek geijkte diktemeter.

Voorafgaand aan het meten kijken wij ook graag naar de conditie van de binnenzijde van het stalen casco, maar alleen als dit goed toegankelijk is. Hieruit volgen veelal aanwijzingen waar mogelijk sprake is van dikteafname, bijvoorbeeld door corrosie of slijtage. Vervolgens kloppen wij op authentieke wijze de stalen romp af en markeren wij de meetpunten. Ook dit geeft veelal een beeld van de conditie van de staalplaat. Tenslotte meten wij ultrasoon de dikte. Hiertoe dient op de meetpunten bij voorkeur de bestaande coating te worden verwijderd. Het staal wordt door de meting verder niet aangetast.

De meetresultaten worden schematisch en overzichtelijk weergegeven in een meetrapport, aangevuld met onze bevindingen omtrent reparaties en adviezen voor de toekomst.